Ce este sistemul imunitar?

Este binecunoscut faptul că un sistem imunitar puternic asigură protecție împotriva a diversi factori externi, în timp ce pentru unul slăbit este mai dificilDar ce este acesta mai exact și cum funcționează? Haide să aruncăm o privire în profunzime impreuna!

Definiția imunității

Pe scurt, imunitatea este capacitatea organismului tău de a rezista la diverse provocari (atat interne cat si externe). Gândește-te la el ca la un sistem de protecție – acesta este modul în care se apără organismul tău.

Diferite tipuri de imunitate

Există mai multe tipuri de imunitate :

 • Imunitatea înnăscută – cea cu care ne naștem. Acesta este sistemul imunitar cu care ne naștem. Robustețea sa diferă; unii oameni se nasc cu un sistem imunitar puternic, în timp ce alții se pot naste cu un sistem imunitar mai fragil. Aceasta nu se transforma de-a lungl vremii si nu ofera protectie pe termen lung, insa recunoaste agenti neprielnici si reactioneaza la acestia.
 • Imunitatea adaptivă – denumită și „imunitate dobândită”. Sistemul imunitar adaptiv ne protejează bazându-se pe „experiențele” din trecut. Din acest motiv, odată ce a infruntat  ceva și ne-am făcut bine, nu mai suntem (cel puțin o anumită perioadă de timp) expuși la a trece prin aceeasi experienta neplacuta. Aceasta presupune memorarea si recunoasterea agentului declansator prin intermediul anticorpilor deja existenti.
 • Imunitatea pasivă – imunitatea temporară, denumită și „imunitate împrumutată”/temporara. Acesta este un tip de imunitate pe care îl dobândim de la o altă persoană,  spre exemplu un copil care „împrumută” imunitatea temporară de la mamă prin laptele matern (substantele cu potential protector transmise prin laptele matern).
 • Imunizările, imunitate activa dobandita artificial –putem deveni imuni la ceva , spre exemplu în urma administrării unui vaccin. Perioada pentru care dobandim protectie difera in functie de agentii care sunt vizati.

Scopul și funcțiile sistemului imunitar

Principala funcție a sistemului imunitar este de a te proteja împotriva diversilor factori care pot provoca neplaceri sanatatii.  Cu toate acestea, acțiunea sa nu se oprește la prevenire – dacă totuși ajungi sa fii afectat, sistemul imunitar este cel mai de incredere aliat pentru apărarea organismului. Acesta va lupta împotriva problemei și va acționa pentru a reduce la minimum daunele produse corpului tău. Un sistem imunitar sănătos va avea capacitatea de a combate majoritatea agentilor neprielnici. Un sistem imunitar slăbit înseamnă o aparare deficitara asa ca ai grija de sanatatea imunitatii tale!.

Femeie jucându-se cu fiica ei și aruncând-o în sus

Cum să iti consolidezi  imunitatea

Un stil de viață sănătos este cel mai bun ajutor/stimulent pentru imunitate. Este întotdeauna o idee bună să te asiguri că ai grijă de sistemul imunitar în fiecare zi. În continuare poți citi câteva sfaturi despre cum să îți menții sistemul imunitar sănătos și puternic prin activitățile de zi cu zi1. Reține că dacă consideri că imunitatea ta ar putea fi slăbită, este imperativ să se adresezi unui medic.

 • Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată din care nu trebuie să lipsească fructele și legumele proaspete. O alimentație sănătoasă îți va asigura aportul necesar de vitamine și minerale esențiale de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi.
 • Dacă nu ești sigur că beneficiezi de suficiente vitamine și minerale din alimentația ta, poti lua în considerare administrarea unui supliment alimentar, cum ar fi Redoxon, care te poate ajuta să îți sustii sistemul imunitar2.
 • Fă exerciții fizice cu regularitate3. Acest lucru va ajuta sa te mentii in forma, la reducerea stresului si la o imunitate puternica.
 • Ia măsuri pentru a reduce stresul. Dacă observi că ești supus unui nivel constant de stres, poți încerca spre exemplu tehnici de meditație sau yoga.
 • Asigură-ți un somn de calitate. Odihna permite organismului să se regenereze și ajută sistemul imunitar să funcționeze la parametri optimi.
 • Menține o greutate sănătoasă. Spre exemplu, persoanele supraponderale au o funcție imunitară slăbită, ceea ce le poate expune la riscuri mai mari.4
 • Mentine igiena. Spală-te bine pe mâini în mod regulat, evită să împarți  obiectele personale și asigură-te că mentii o igiena a alimentatiei (ex: orice carne pe care o consumi este bine gătită).
 • Nu fuma. Fumatul de tutun dăunează sistemului imunitar și îl poate face mai puțin eficient.
 • Limitează consumul de alcool. Alcoolul îți poate afecta răspunsul imunitar.

Referințe:

 1. How to boost your immune system. Harvard Medical School, 2014. (Accesat la data de 10/02/2020, la https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system). 
 2. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):236.
 3. Nieman DC, Wentz LM. The compelling link between physical activity and the body's defense system. Journal of Sport and Health Science. May 2019; 8(3):201-217.
 4. Andersen CJ, Murphy KE, Fernandez ML. Impact of Obesity and Metabolic Syndrome on Immunity. Advances in Nutrition. Jan 2016;7(1):66-75.
 5. How does the immune system work? Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care. 2006.( Accesat la data de 10/02/2020, la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279364/).

Cum te ajută Redoxon®
să îți susții
sistemul imunitar

 

 

 

 

Corpul tău este echipat cu mijloace de apărare naturale puternice, iar sistemul tău imunitar are la dispoziție multe modalități de a face față amenințărilor din mediul înconjurător. Sistemul imunitar este format din trei mecanisme principale de apărare: bariere fizice (pielea și mucoasa), bariere celulare (globulele albe din sânge) și anticorpi. Nutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele, sunt esențiale pentru sănătatea și funcționarea acestei complexe rețele.

În lumea noastră care pare că merge pe repede înainte, cu mâncarea de tip fast-food și alimentele semipreparate la îndemână oriunde, o alimentație care să conțină cantități adecvate de fructe și legume care ne furnizează toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie pentru a ne susține pe deplin funcțiile organismului, se poate dovedi o provocare. Un aport necorespunzător de vitamine și minerale poate afecta negativ sistemul imunitar și sănătatea, în general. Aici intervine Redoxon®. Gama noastră de produse cu conținut de Vitamina C este special concepută pentru a-și susține sistemul imunitar.

Află mai multe informații

 

Redoxon® pentru un sistem imunitar mai sănătos

Trebuie să ai grijă de sistemul tău imunitar. Chiar dacă nu se simte, sistemul imunitar funcționează 24 de ore pe zi. La fel cum o plantă are nevoie de apă și de lumina soarelui, sistemul imunitar are nevoie de nutriție regulată pentru a susține sistemele de apărare ale corpului.

Alături cu un stil de viață sănătos, inclusiv exerciții fizice și o alimentație corespunzătoare, suplimentele, cum ar fi Redoxon®, asigură fundația pentru un sistem imunitar puternic pe tot parcursul anului.

 

 

 

 

 

80 de ani de expertiză în vitamina C

În 1934, am lansat primului supliment de vitamina C din lume și de peste 80 de ani ajutăm neîntrerupt oamenii să își mențină sistemele naturale de apărate în formă maximă. În prezent, gama noastră de suplimente inovatoare te ajută să îți susții imunitatea zi de zi.

 

Construiește-ți imunitatea

Cauți modalități de a-ți întări sistemul imunitar? Citește articole utile despre susținerea imunității.