Sănătatea sistemului imunitar pe parcursul vieții

Te-ai întrebat vreodată de ce copiii se îmbolnăvesc mult mai des decât adulții? Sau de ce persoanele în vârstă se confruntă cu mai multa usurinta cu complicatii ale diverse probleme de sanatatecare pentru restul categoriilor de varsta nu prezinta asa mare risc? Totul are legătură cu dezvoltarea și îmbătrânirea sistemului nostru imunitar. Citește mai departe pentru a afla cum se modifică functia sistemului imunitar odata cu trecrerea timpului și ce poți face pentru a-l mentine puternic la orice vârstă.

Vârsta și funcțiile sistemului imunitar 

Sistemul imunitar reprezintă mecanismul natural de apărare al organismului tău. Îți ajută corpul să lupte cu diverse provocari/agenti nocivi și să te scape de  repercursiuni, mentinandu-te protejat pe tot parcursul vietii. Puterea sistemului imunitar este dată de capacitatea sa de a proteja organismul prin diverse functii ca cea a barierei fizice de aparare (ex: pielea),  producerea de celule specializate în marcarea, înconjurarea și distrugerea potențialelor amenințări, cat si de recunoastere, memorarea si combaterea intrusilor prin intermediul mecanismelor specifice. Dar este important să știi și că funcționarea sistemului imunitar se modifică în timp. La naștere, sistemul imunitar al unui bebeluș este imatur. Acesta se dezvoltă mai apoi și învață să lupte împotriva agenților neprielniciin decursul vietii și din pacate începe să slăbească odată cu înaintarea în vârstă1. Citește mai departe pentru a afla cum se modifică imunitatea în timp.

Bunic zâmbitor ducându-și nepotul pe umeri
  • Sistemul imunitar al unui nou-născut nu este înca bine dezvoltat , ceea ce face sugarii mai sensibili la anumite conditii. Laptele matern este cel mai bun mod de a sprijini dezvoltarea sistemului imunitar al unui bebeluș. De asemenea, vaccinarea copiilor la timp pentru a-i proteja de diferite boli este extrem de importantă.

  • În copilărie, sistemul imunitar nu este încă suficient de matur pentru a lupta cu majoritatea agenților neprielnici și de aceea ne îmbolnăveam mai des. Insa in timp, celulele sistemului imunitar încep să recunoască mai binediversele provocari si sa raspunda din ce in ce mai adecvat. Este de o importanta majora educarea copiilor intr-un spirit al unei igiene corespunzătoare și al unui stil de viață sănătos . La această vârstă, aportul de vitamine și minerale sunt esentiale unei bune dezvoltari si ofera de asemenea suport pentru imunitate..

  • În adolescență, corpul suferă modificări constante sub acțiunea hormonilor. Știm cu toții că hormonii sunt responsabili de mare parte din evoluția noastră de la copil la adult, însă este vorba despre mecanisme complexe si efort din partea organismului pentru ca totul sa decurga normal. Creșterea accelerată a oaselor și țesuturilor la adolescenți înseamnă și că au nevoie de cantitati optime de vitamine și minerale pentru a susține o dezvoltare sănătoasă. In aceasta etapa a evolutiei este ideal sa fie adoptat un stil de viata sanatos, chiar daca stim cu totii ca aceasta e perioada multor schimbari, curiozitati si incercari – insa grija pentru sanatate este o deprindere ce ar trebui sa fie constanta.

  • La maturitate, mecanismele naturale de apărare ale corpului sunt complet dezvoltate, dar stresul și stilul de viață pot începe să ne afecteze imunitatea. Din acest motiv, este important să ne formăm obiceiuri bune, integrând susținerea imunității ca parte vieții de zi cu zi. O alimentație sănătoasă, exercițiile fizice făcute cu regularitate, somnul de calitate și relaxarea sunt toate extrem de importante pentru a ne mentine in forma si a ne consolida imunitatea. De asemenea, poți continua să iei un supliment de vitamine și minerale ca parte a stilului de viață sănătos pe care l-ai îmbrățișat.

  • La vârste mai înaintate, sistemul imunitar poate să nu mai funcționeze la fel de bine ca înainte . Acesta este un proces natural, iar printre consecinte se numără reducerea numărului de celule imunitare produse de corpul tău. Acest fapt poate însemna o reacție oarecum întârziată in combaterea anumitor intrusi ori produsi interni , care te pot face mai susceptibil la diverse probleme, insa nu trebuie sa te descurajezi. Acesta este momentul în care un stil de viață sănătos devine mai important ca oricând: o alimentație sănătoasă bogată în vitamine și minerale și exercițiile fizice făcute cu regularitate te vor ajuta să te bucuri de sănătatea ta mai mult timp!

Referințe:

  1. Simon AK, Hollander GA, McMichael A. Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proc Biol Sci. 2015;282(1821):20143085. 
  2. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):236.
  3. Maggini S, Pirre A, Calder PC. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018 Oct;10(10):1531.
  4. How to boost your immune system. Harvard Medical School, 2014. (Accesat la data de 10/02/2020, la https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system).

  5. Montecino-Rodriguez E, Berent-Maoz B, Dorshkind K. Causes, consequences, and reversal of immune system aging. J Clin Invest. 2013;123(3):958-965.

Cum te ajută Redoxon®
să îți susții
sistemul imunitar

 

 

 

 

Corpul tău este echipat cu mijloace de apărare naturale puternice, iar sistemul tău imunitar are la dispoziție multe modalități de a face față amenințărilor din mediul înconjurător. Sistemul imunitar este format din trei mecanisme principale de apărare: bariere fizice (pielea și mucoasa), bariere celulare (globulele albe din sânge) și anticorpi. Nutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele, sunt esențiale pentru sănătatea și funcționarea acestei complexe rețele.

În lumea noastră care pare că merge pe repede înainte, cu mâncarea de tip fast-food și alimentele semipreparate la îndemână oriunde, o alimentație care să conțină cantități adecvate de fructe și legume care ne furnizează toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie pentru a ne susține pe deplin funcțiile organismului, se poate dovedi o provocare. Un aport necorespunzător de vitamine și minerale poate afecta negativ sistemul imunitar și sănătatea, în general. Aici intervine Redoxon®. Gama noastră de produse cu conținut de Vitamina C este special concepută pentru a-și susține sistemul imunitar.

Află mai multe informații

 

Redoxon® pentru un sistem imunitar mai sănătos

Trebuie să ai grijă de sistemul tău imunitar. Chiar dacă nu se simte, sistemul imunitar funcționează 24 de ore pe zi. La fel cum o plantă are nevoie de apă și de lumina soarelui, sistemul imunitar are nevoie de nutriție regulată pentru a susține sistemele de apărare ale corpului.

Alături cu un stil de viață sănătos, inclusiv exerciții fizice și o alimentație corespunzătoare, suplimentele, cum ar fi Redoxon®, asigură fundația pentru un sistem imunitar puternic pe tot parcursul anului.

 

 

 

 

 

80 de ani de expertiză în vitamina C

În 1934, am lansat primului supliment de vitamina C din lume și de peste 80 de ani ajutăm neîntrerupt oamenii să își mențină sistemele naturale de apărate în formă maximă. În prezent, gama noastră de suplimente inovatoare te ajută să îți susții imunitatea zi de zi.

 

Construiește-ți imunitatea

Cauți modalități de a-ți întări sistemul imunitar? Citește articole utile despre susținerea imunității.