Ce alimente te pot ajuta să îți întărești imunitatea?

„Ești ceea ce mănânci” spune o vorbă din bătrâni și știm cu toții ce înseamnă: că o alimentație sănătoasă și echilibrată este crucială pentru o imunitate puternică. Alături de stres și somn, alimentația este un factor cheie de care depinde răspunsul imun al organismului1. Este sursa primară de energie, vitamine și minerale, esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Citește mai departe pentru a afla cum diferite alimente îți pot ajuta sistemul imunitar săte mentina protejat!

Fructe și legume

O alimentație bogată în fructe și legume proaspete prezintă multiple avantaje. Ambele sunt excelente surse de antioxidanți și ajută la reducerea stresului oxidativ2, care se produce în mod natural în organismul tău ca parte a procesului de îmbătrânire și a altor factori, cauzand deteriorarea celulelor și a țesuturilor. Fructele și legumele sunt în plus și surse excelente de vitamine și minerale esențiale pentru un sistem imunitar robust. Spre exemplu, vitamina C, care este bine cunoscută pentru rolul pe care îl are la nivelul functionarii sistemului imunitar uman3 si se regăsește de exemplu în citrice, kiwi, ardei, broccoli, spanac. Alte fructe și legume, cum ar fi avocado, murele, mazărea verde și nautul, sunt surse bune de zinc, un mineral care promovează creșterea, maturarea și activitatea celulelor imunitare4, alaturi de alte minerale esentiale imunitatii tale precum 

Nucile și semințele

Nucile și semințele pot fi o gustare excelentă și un obicei sănătos care să te ajute să îți întărești sistemul imunitar. Ambele pot adăuga cantități semnificative de nutrienți esențiali la o alimentație sănătoasă. Spre exemplu, migdalele sunt foarte bogate în vitamina E, antioxidant distinctiv, alaturi de mangan si magneziu, cat si cupru si vitamine B pentru suport imunitar. In plus, sunt considerate a avea proprietăți prebiotice care ar contribui la mentinereasanatatii microorganismelor  benefice din organism . Nucile contin diversi nutrienti similar cu migdalele si au un conținut ridicat  de grăsimi omega-3 benefice pentru sanatatea organismului . Semințele de floarea-soarelui și de dovleac sunt de asemenea surse excelente de vitamina E, vitamine ale grupului B și minerale importante, cum ar fi cupru, fier, mangan, magneziu, seleniu și zinc. 5,6

Carne și fructe de mare

Includerea cărnii în alimentația ta poate ajuta la mentinerea sanatatii organismului si buna functionare a sistemului imunitar. Carnea nu este doar o sursă bogată de energie, ci și o sursă de fier, zinc, cupru și vitamineale complexului B pentru organismul tău. Toate acestea sunt substanțe nutritive importante care joacă un rol important în susținerea unei funcții imunitare sănătoase. Diferitele tipuri peste si  fructe de mare conțin  de asemenea și vitamina D, seleniu  și grăsimi omega-3 5,6. 

Un castron cu cereale și afine

Pâine și cereale

Pâinea bogata in/și cerealele integrale cum ar fi ovăzul, grâul și orezul brun, sunt surse bune de vitamine B pe lista noastră. Ele ajută la potențarea functiei sistemului imunitar alaturi de alte beneficii pentru sanatate.Cerealele oferă organismului fibre, nutrienti binecusnocti mai ales pentru mentinerea unei bune functionari a sistemului digestiv. Dacă ești supraponderal, fibrele te pot ajuta și să îți reduci indicele IMC, un factor asociat cu îmbunătățirea imunității in anumite cazuri7. In astfel de cazuri cel mai bine este sa consulti un specialist care sa te ajute cu alcatuirea unei diete echilibrate si induvidualizate. 

Suplimentarea cu vitamine și minerale atunci cand e necesar

Cel mai bun mod de a-ți asigura un aport suficient de micronutrienti (vitamine si minerale) este dintr-o alimentație sănătoasă si variata. Dacă nu ești sigur în ce măsură alimentația ta îți asigură toți nutrienții necesari pentru un sistem imunitar puternic, ia în considerare administrarea unor suplimente. Administrarea unui supliment alimentar, cum ar fi Redoxon, care are o formulă special concepută pentru a susține sistemului imunitar, te poate ajuta să îți hrănești adecvat imunitatea și să o susții pentru a te mentine protejat 8. Cere mai multe informatii medicului sau farmacistului si citeste intotdeauna informatiile de pe eticheta/ambalajul produsului.

Referințe:

  1. Song S et al. Reactive oxygen species-mediated BIN2 activity revealed by single-molecule analysis. New Phytol. 2019;223: 692-704. Patel SR, Malhotra A, Gao X, Hu FB, Neuman MI, Fawzi WW. A prospective study of sleep duration and pneumonia risk in women. Sleep. 2012 Jan 1;35(1):97-101. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):236.
  2. Barnard NDet al. Plant-Based Diets for Cardiovascular Safety and Performance in Endurance Sports. Nutrients. 2019 Jan 10;11(1):130.
  3. Chambial S et al. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314-328.
  4. Konig D et al. Zinc, iron, and magnesium status in athletes--influence on the regulation of exercise-induced stress and immune function. Exerc Immunol Rev. 1998;4:2-21.  Maares M, Haase H. Zinc and immunity: An essential interrelation. Arch Biochem Biophys. 2016 Dec 1;611:58-65.
  5. Maggini S et al. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018 Oct 17;10(10):1531. 
  6. U.S. Department of Health & Human Services - National Institutes of Health.  - Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheets for Health Professionals. (Accesat la data de 10/02/2020, la https://ods.od.nih.gov/factsheets /).
  7. Haddad EH, Berk LS, Kettering JD, Hubbard RW, Peters WR. Dietary intake and biochemical, hematologic, and immune status of vegans compared with nonvegetarians. AM J CLIN NUTR. 1999;70(3):586S-593S.
  8. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020;12(1):236.

Cum te ajută Redoxon®
să îți susții
sistemul imunitar

 

 

 

 

Corpul tău este echipat cu mijloace de apărare naturale puternice, iar sistemul tău imunitar are la dispoziție multe modalități de a face față amenințărilor prezentate de factorii externi. Sistemul imunitar este format din trei mecanisme principale de apărare: bariere fizice (pielea și mucoasa), bariere celulare (globulele albe din sânge) și anticorpi. Nutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele, sunt esențiale pentru sănătatea și funcționarea acestei complexe rețele.

În lumea noastră care pare că merge pe repede înainte, cu mâncarea de tip fast-food și alimentele semipreparate la îndemână oriunde, o alimentație care să conțină cantități adecvate de fructe și legume care ne furnizează toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie pentru a ne susține pe deplin funcțiile organismului, se poate dovedi o provocare. Un aport necorespunzător de vitamine și minerale poate afecta negativ sistemul imunitar și sănătatea, în general. Aici intervine Redoxon®. Gama noastră de produse cu conținut de Vitamina C este special concepută pentru a-și susține sistemul imunitar.

Află mai multe informații

 

Redoxon® pentru un sistem imunitar mai sănătos

Trebuie să ai grijă de sistemul tău imunitar. Chiar dacă nu se simte, sistemul imunitar funcționează 24 de ore pe zi. La fel cum o plantă are nevoie de apă și de lumina soarelui, sistemul imunitar are nevoie de nutriție regulată pentru a susține sistemele de apărare ale corpului.

Alături cu un stil de viață sănătos, inclusiv exerciții fizice și o alimentație corespunzătoare, suplimentele, cum ar fi Redoxon®, asigură fundația pentru un sistem imunitar puternic pe tot parcursul anului.

 

 

 

 

 

80 de ani de expertiză în vitamina C

În 1934, am lansat primului supliment de vitamina C din lume și de peste 80 de ani ajutăm neîntrerupt oamenii să își mențină sistemele naturale de apărate în formă maximă. În prezent, gama noastră de suplimente inovatoare te ajută să îți susții imunitatea zi de zi.

 

Construiește-ți imunitatea

Cauți modalități de a-ți întări sistemul imunitar? Citește articole utile despre susținerea imunității.