Lista de control a sistemului imunitar
Sistemul imunitar reprezintă setul de mecanisme de apărare ale organismului împotriva actiunii a diversi factoricare ii pot influenta bunastarea. Intr-o lume moderna, mai mult ca oricând, ne dorim sisteme imunitate puternice pentru a lupta împotriva oricărui factor care ar putea sa le sada capacitatea de protejarei. Un sistem imunitar sănătos se bazează pe obiceiuri bune, cum ar fi o alimentație echilibrată și exerciții fizice făcute cu regularitate, dar este slăbit de obiceiurile nocive. Aruncă o privire la lista de control de mai jos și întreabă-te:
- Treci frecvent prin episoade de afectare a organismului?
- Suferi de orice afectiune cronica?
- Ai probleme cu greutatea?
- Ai un stil de viață stresant?
- Ai tipare de somn neregulate?
- Fumezi?
- Bei alcool în exces?
Dacă ai răspuns „da” la una (sau mai multe) dintre aceste întrebări, sunt șase ca functia sistemului tau imunitar să fie sub nivelul optim. Haide să aruncăm o privire asupra celor 6 posibile semne ale unui sistem imunitar slăbit și a ceea ce ai putea face pentru a ajuta sistemele naturale de apărare ale organismului să facă față provocarilor cotidiene.
- Stres. Poate că ai observat deja că după un proiect mare sau o experiență emoțională puternică, uneori te poti simti rău fizic. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul secretă cortizol (un hormon al stresului) care afectează capacitatea acestuia de a face fata provocarilor. Perioadele prelungite de stres pot afecta activitatea celulelor imunitare ale corpului tău4.
-
Infecții frecvente (ex: răceală): Episoadele frecvente de pe parcursul unui an pot fi un semn al imunității slăbite6,7. Atunci când ai contactat un microorganism spre exemplu, sistemul imunitar se suprasolicită, pentru a lupta împotriva acestuia.
-
Oboseală și epuizare: Atunci când te simți obosit indiferent de cât de mult ai dormi, ar putea fi un semn al imunității slăbite8. Somnul de proastă calitate fie insuficient afectează abilitățile regenerative ale corpului, îngreunând inclusiv functia protectoare a acestuia.
-
Greutate corporala inadecvata: Dacă greutatea ta nu este sănătoasă pentru înălțimea pe care oi ai (adică ești supraponderal/obez sau subponderal), imunitate îți poate fi compromisă1,2. Niciuna dintre extreme nu face bine sănătății sistemului tau imunitar.
-
Rănile au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca3: Dacă ai observat că leziunilor minore pare să le ia mult timp să se vindece fata de obicei, sistemul imunitar ar putea fi slăbit. Motivul pentru prelungirea timpului de ar putea fi o afectarecronică sau chiar procesul natural de îmbătrânire de vreme ce sistemul nostru imunitar slăbește treptat după vârsta adultă timpurie.
-
Probleme stomacale: Atunci când echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele din stomac se rupe, sistemul imunitar se poate „supratura”9. La rândul său, acest lucru poate cauza dezechilibre. De cele mai multe ori, acest lucru se datorează nivelurilor scăzute ale bacteriilor „bune” care se regăsesc în sistemul nostru digestiv.
Ce poți face pentru a consolida o imunitatea/ slăbită
Chiar dacă ai observat unul dintre semnele de mai sus ale unei imunități slăbite, nu e o tragedie. Dacă te întrebi cum poți să îți ajuți imunitatea, sunt câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a susține buna functionare a sistemului tau imunitar . Începe chiar acum să adopți obiceiuri bune pentru sănătate respectând câteva reguli simple prezentate în continuare/aici si aici si nu uita sa apelezi la sfatul medicului pentru informatii de specialitate individualizate!
-
Pentru a evita îmbolnăvirea spălă-te pe mâini în mod regulat cu săpun și apă caldă sau folosește un gel dezinfectant pe bază de alcool. Evită să îți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate.
-
Consumă o alimentație sănătoasă și echilibrată din care nu trebuie să lipsească fructele și legumele proaspete. Astfel, organismului tău îi vor fi asigurate vitaminele și mineralele necesare unei funcții imune sănătoase. De asemenea, poți lua un supliment de vitamine și minerale, cum ar fi Redoxon, care te poate ajuta să restabilești nivelurile sănătoase de micronutrienți din corpul tău5.
-
Fă exerciții fizice în mod regulat pentru a reduce stresul și a îmbunătăți circulația, ambii fiind factori importanți pentru o funcție imunitară sănătoasă.
-
Asigură-ți un somn de calitate. Dormi câte 8 ore de somn în fiecare noapte și asistă la o recuperare mai rapidă a sistemului imunitar.
-
Redu stresul. Dacă descoperi că exercițiile fizice făcute cu regularitate și un program sănătos de somn nu sunt suficiente pentru a reduce nivelul de stres, încercă metode de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga.
Referințe:
- Andersen CJ, Murphy KE, Fernandez ML, Impactul obezității și al sindromului metabolic asupra imunității, PROGRESE ÎN NUTRIȚIE, Volumul 7, Numărul 1, ianuarie 2016, paginile 66-75, https://doi.org/10.3945/an.115.010207
- https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/advice-for-underweight-adults/
- Ellis S, Lin EJ, Tartar D, Imunologia vindecării rănilor, Rapoarte dermatologie actuale 7(6), septembrie 2018
- Morey JN, Boggero IA, Scott AB, Segerstrom SC, Direcții actuale în stres și funcția imună umană, Curr Opin Psychol. 2015 Oct 1; 5: 13–17.
- Natelson BH, Haghighi MH, Ponzio NM, Dovezi ale prezenței disfuncției imune în sindromul oboselii cronice, Clin Diagn Lab Immunol. 2002 Iul; 9(4): 747–752
- Cum să previi infecțiile. Harvard Medical School, 2016. (Accesat la data de 10/02/2020, la
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-prevent-infections.) -
Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Analiza micronutrienților în funcționarea
armonioasă a sistemului imun pentru reducerea riscului de infecții. Nutrienți 2020;12. -
How Sleep Affects Your Immunity. National Sleep Foundation. (Accesat la data de 10/02/2020, la https://www.sleepfoundation.org/articles/how-sleep-affects-your-immunity
-
Zheng D, Liwinski T, Elinav E. Interaction between microbiota and immunity in health and disease. Cell Res.2020;30:492–506.
Cum te ajută Redoxon®
să îți susții
sistemul imunitar
Corpul tău este echipat cu mijloace de apărare naturale puternice, iar sistemul tău imunitar are la dispoziție multe modalități de a face față amenințărilor din mediul înconjurător. Sistemul imunitar este format din trei mecanisme principale de apărare: bariere fizice (pielea și mucoasa), bariere celulare (globulele albe din sânge) și anticorpi. Nutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele, sunt esențiale pentru sănătatea și funcționarea acestei complexe rețele.
În lumea noastră care pare că merge pe repede înainte, cu mâncarea de tip fast-food și alimentele semipreparate la îndemână oriunde, o alimentație care să conțină cantități adecvate de fructe și legume care ne furnizează toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie pentru a ne susține pe deplin funcțiile organismului, se poate dovedi o provocare. Un aport necorespunzător de vitamine și minerale poate afecta negativ sistemul imunitar și sănătatea, în general. Aici intervine Redoxon®. Gama noastră de produse cu conținut de Vitamina C este special concepută pentru a-și susține sistemul imunitar.
Redoxon® pentru un sistem imunitar mai sănătos
Trebuie să ai grijă de sistemul tău imunitar. Chiar dacă nu se simte, sistemul imunitar funcționează 24 de ore pe zi. La fel cum o plantă are nevoie de apă și de lumina soarelui, sistemul imunitar are nevoie de nutriție regulată pentru a susține sistemele de apărare ale corpului.
Alături cu un stil de viață sănătos, inclusiv exerciții fizice și o alimentație corespunzătoare, suplimentele, cum ar fi Redoxon®, asigură fundația pentru un sistem imunitar puternic pe tot parcursul anului.
80 de ani de expertiză în vitamina C
În 1934, am lansat primului supliment de vitamina C din lume și de peste 80 de ani ajutăm neîntrerupt oamenii să își mențină sistemele naturale de apărate în formă maximă. În prezent, gama noastră de suplimente inovatoare te ajută să îți susții imunitatea zi de zi.
Construiește-ți imunitatea
Cauți modalități de a-ți întări sistemul imunitar? Citește articole utile despre susținerea imunității.